Ім'я для дівчинки: як зробити правильний вибір

Поява на світ нової людини – це завжди чудове і особливо значуща подія, до якого кожна родина готується заздалегідь. І це не тільки купівля численних дитячих речей, але і вибір імені для малюка. Ще нашими предками була помічена тісний взаємозв'язок між ім'ям, долею і характером людини, тому і підходили до цього питання з усією серйозністю. Наприклад, на Русі православні християни давали імена тільки по святцях. Немовлят нарікали ім'ям того святого, день пам'яті якого припадав на дату народження цієї дитини. Вважалося, що святий-покровитель, ім'ям якого названий малюк буде оберігати його все життя. Згодом традиція перестала дотримуватися, батьки все частіше стали давати імена за своїм смаком.

При виборі імені дитини є ряд спільних особливостей, характерних і для чоловічого, і для жіночих імен. Але саме для дочки батьки особливо ретельно намагаються знайти ім'я, яке підкреслить її індивідуальність, додасть чарівність і принесе щастя. Як же зробити правильний вибір?

Для початку варто дуже уважно вивчити значення вподобаного імені. Приміром, знову стало популярним в наш час ім'я Варвара з давньогрецької означає «дикунка, иноземка», а не менш поширене – Мілена - перекладається зі старослов'янської як «мила».

Дівчаткам не рекомендують давати імена, що походять від чоловічих, такі, як Євгенія, Олександра, Ярослава. Вважається, що в дитинстві вони дуже емоційні і дратівливі. Дорослішаючи, у таких дівчаток найчастіше формується непростий суперечливий характер, розвиваються якості, більш притаманні чоловічому характеру. Виняток тут - які народилися влітку і навесні, і дівчатка, що мають м'які по батькові: Петрівна, Михайлівна, Олексіївна.

Варто звернути увагу і на співзвучність імені по батькові. Добре, коли ім'я та по батькові легко вимовляються разом. Особливо це стосується іноземних імен – Джулія Іванівна або Селін Андріївна звучать безглуздо.

Небажано називати дівчинку ім'ям героїні улюбленого телесеріалу або якимсь дуже нетиповим, ексклюзивним ім'ям. Адже невідомо, як підросла дочка буде її сприймати і не викличе воно насмішок з боку оточуючих. Можливо, що вона взагалі вирішить змінити його.

У деяких сім'ях є королівська традиція – дочка називають ім'ям матері, а сина в честь батька. Але, як правило, відносини тезок складаються дуже непросто. Вважається, що дівчинка бере від матері-тезки не тільки позитивні, але і негативні якості.

Не слід називати дитину і в честь покійних близьких. Давно помічено, що життя таких людей складається не дуже вдало.

Звичайно, вибір імені – це суто індивідуальна справа, але перш ніж остаточно зупинитися на варіанті, що сподобався, можливо, варто перенести вибране ім'я на себе і зрозуміти, наскільки комфортно нам з цим ім'ям і не буде воно тяжким тягарем для його носіями.

Благополучна атмосфера в будинку здатна виліковувати мозкові аномалії у дітей

Вченими було встановлено, що мозок більшості недоношених дітей досягає розвитку своїх однолітків ближче до підліткового віку. Головне, щоб мозок дитини в перші дні життя не отримав жодних травм. У цьому випадку пізнавальні можливості дитини не будуть порушені. Фахівці стверджують, що важливим фактором розвитку дитини є обстановка в будинку.

Таким чином, не завжди відставання в розвитку пояснюється фактом недоношеності. Фахівцями були обстежені когнітивні здібності 145 дітей (як доношених, так і недоношених), чий вік перевищував 12 років. Важливими для оцінки результатів дослідження були такі фактори, як стан атмосфери в будинку на момент народження дитини і на момент його проведення обстеження.

З'ясувалося, що діти, народжені у визначений термін, мали кращу робочу пам'ять, а також більш високі загальні інтелектуальні здібності. Проте в несприятливих соціальних умовах мозок таких дітей істотно страждав. У той же час, недоношені діти, які внаслідок різних причин мали ослаблені мозкові зв'язки, благополучно відновлювалися, завдяки сприятливій атмосфері в сім'ї.

Фізичні покарання дітей необоротно впливають на розвиток їх мозку

На думку вчених, биття дітей справляє негативний вплив на розвиток їх головного мозку. Так, запотиличник, який батько чи мати відважать мимохідь або навіювання ременем, можуть викликати в подальшому у дитини важкі психологічні і фізичні порушення. Всього лише одна прочуханка в місяць протягом трьох років призводить до серйозних відхилень.

Дослідження довели, що діти, які часто піддаються тілесним покаранням, мають істотно більш низьку кількість сірої речовини в мозку, порівняно зі своїми більш щасливими своїх поплічників. Вони гірше справляються з тестами, у них нижче рівень IQ. Більш того, було встановлено, що покарання дітей до трьох років призводить вже до п'яти року до підвищення агресії. Найбільш сильний ефект» надає биття дітей 5-9 років.

Психологи переконані: чим більше відбулася особистістю є дитина, тим складніше він переносить тілесні покарання. Вчені переконані, що завжди можна знайти з малюком спільну мову.

Як побороти дитячу сором'язливість

Більшість батьків цінують свого особливого дитини і не надають великого значення його небажання спілкуватися за межами сімейного кола. Однак сором'язливість може перешкоджати придбання соціальних навичок, ставить під загрозу успішність у школі і навіть заважає становленню особистості. Чи варто говорити, що наслідком будуть проблеми з емоційним і фізичним здоров'ям?

Гарна новина полягає в тому, що більшість дітей можуть навчитися управляти соціальною тривожністю. Їм просто потрібно трохи вашої підтримки. Які ж способи побороти сором'язливість?

– Помічайте потреби вашого сором'язливого дитини і реагуйте на них. Чуйність самих близьких допомагає чутливим дітям заспокоїтися і управляти поведінкою. Ця підвищена сприйнятливість стає перевагою в спілкуванні – вона дозволяє краще реагувати на потреби співрозмовників.

– Співпереживайте дитині і не соромте його. Підтримка батьків у будь-якій ситуації допомагає підняти самооцінку. Надмірна критика змушує його закритися від оточуючих. Емпатія батьків дозволить поступово розширити соціальні навички.

– Будьте прикладом впевненого спілкування з іншими людьми. Діти вчаться, спостерігаючи за дорослими. Це означає бути доброзичливим з незнайомими людьми, пропонувати допомогу і бути відкритим для нових контактів.

– Навчіть дитину основним соціальним навичкам. Дітей часто потрібно вчити встановлювати зоровий контакт, потискати руки і ввічливо підтримувати розмову. Добре освоювати це з допомогою рольових ігор.

– Допоможіть дитині заводити друзів. Перший час допомагайте приєднатися до гри у дворі, влаштовуйте дитячі свята. Підтримуйте дитину в бажанні приєднатися до будь-якої групі дітей, розвивайте в ньому лідерські якості.

– Вчіть малюка, як можна постояти за себе. Намагайтеся навчити діяти самостійно в конфліктних ситуаціях, наприклад, коли дражнять однолітки. Відповіді шукайте в спеціалізованій літературі і не нехтуйте програванням типових ситуацій з дитиною.

– Забезпечте дитині можливості для спілкування, щоб практикувати набуті соціальні навички. Кожен маленький крок допомагає прийти до мети.

– Поясніть, що необов'язково бути душею компанії, але важливо мати хорошого друга. Головне, що дитина відчуває себе потрібним і важливим для кого-то. Спілкуючись з одним-двома людьми, легше влитися в більш численну компанію.

– Допоможіть подолати страх. Якщо у дитини є внутрішні страхи, не потрібно їх ігнорувати. Діти, які намагаються тримати переживання в собі, часто страждають від різного роду розладів. Проконсультуйтеся з психологом для позбавлення від супутніх сором'язливості проблем.

Фахівці виділяють різні прояви сором'язливості. Деякі діти, яких батьки вважають сором'язливими, дуже чутливі і залежні від думки оточуючих. Інші – інтроверти, їм необхідно іноді побути на самоті. А треті діти настільки поглинені власними проектами та ідеями, що відсувають спілкування на другий план. І, нарешті, є діти, які дійсно відчувають себе ніяково або тривожно при більшості соціальних контактах. Головне – спробувати зрозуміти дитину, її почуття і причини сором'язливості.

Що робити, якщо дитину кривдять в дитячому садку?

Кожна мама намагається позбавити свою дитину від всіх проблем, зробити його дитинство щасливим. Однак дуже часто у дітей виникають конфлікти в колективі. І тут саме головне – не поспішати, а повністю розібратися в ситуації, навчити свого малюка спілкуватися з однолітками.

Слід уважно стежити за психологічним станом дитини. Зверніть увагу на те, в якому настроєм малюк приходить з дитячого саду, з задоволенням він туди йде. Якщо ви відчуваєте, що ваша дитина відчуває дискомфорт у дитячому колективі, то потрібно розібратися, в чому причина. Постарайтеся викликати його на відверту розмову. Часто діти замикаються в собі, якщо не можуть знайти спільної мови з іншими хлопцями. Завдання батьків – не допустити цього, інакше малюк буде відчувати себе невпевнено в будь-якому колективі. У такому випадку дитина може навіть відмовитися ходити в дитячий сад.

Якщо малюк не йде з вами на контакт, поговоріть з вихователем. Адже вона не могла не помітити конфлікт серед дітей. Вихователь зможе вам допомогти в цій ситуації.

Основні причини конфлікту дитини і його однолітків:

1. Неблагозвучна, «смішна» прізвище. Бажано, щоб вихователь у цьому випадку провела з дітьми бесіду про те, що у кожного своя прізвище, це історія роду кожної людини. Будь повинен пишатися їй, а «смішних» прізвищ не буває. Попросіть вихователя називати вашого малюка тільки по імені. З часом діти забудуть прізвище, і у них не буде приводу для знущань над дитиною.

2. Невміння давати здачі. Навіть у дитячому колективі кожен прагне довести своє лідерство і це відбувається за рахунок інших малюків, більш слабких. Якщо ваша дитина сором'язлива, допоможіть йому перебороти себе, навчіть давати відсіч. Як тільки малюк покаже себе сильним, всі проблеми такого роду вирішаться. Решту треба давати відразу, як кажуть, після бійки кулаками не махають. І це не означає, що відсіч повинен бути з застосуванням фізичної сили, словами також можна вирішити будь-який конфлікт.

3. Логопедичні проблеми. Часто в дошкільному віці у дітей бувають проблеми з мовленням. Це може стати приводом для насмішок. Сходіть з дитиною до логопеда, ваш малюк здобуде правильну мову, позбутися комплексу, а діти перестануть над ним знущатися.

4. Фізичні недоліки. Поясніть малюкові, що ніхто в цьому світі не ідеальний, і його особливість лише вказує на його унікальність. Дитина повинна набути впевненості в собі, тоді він не буде звертати увагу на нападки інших дітей. Деякі недоліки можна приховати. Наприклад, відстовбурчені вуха легко маскуються правильно підібраною зачіскою.

5. Зайва вага. Попросіть вашого педіатра підібрати вам дієту або зверніться до дієтолога. По-перше, ваш малюк оздоровиться, по-друге, у однолітків більше не буде приводів для знущань.

6. Немодна одяг. Купіть своїй дитині кілька нових сучасних речей. Необов'язково доведеться витратити багато грошей, а психічну рівновагу малюка буде відновлено.

Як тільки ви виявите, що вашу дитину кривдять в дитячому садку, не потрібно відразу бігти і карати винних. З'ясуйте причину такого ставлення до малюка і дозвольте ситуацію мирним шляхом. Вихователь завжди піде вам на допомогу і допоможе у вирішенні конфлікту.





Яндекс.Метрика