Значення кольору в інтер'єрі

Колір відіграє величезну роль у нашому житті. Він здатний заспокоювати, піднімати настрій, порушувати, полегшувати біль і багато іншого. Тому так важливо знати і вміти користуватися різними варіаціями відтінків кольорів для досягнення гармонії і краси.

Людина дуже часто на інтуїтивному рівні оточує себе тими кольорами, які найбільш імпонують йому, більше підходять його характеру. Як правило, саме цим він і керується, вибираючи ті або інші кольори в інтер'єрі. Але слід враховувати значення кожного з відтінків, перш ніж приступати до їх реалізації в життя, адже кожен тон несе в собі найрізноманітніші функції і здатний творити чудеса або навпаки, все зіпсувати.

Існують теплі і холодні, хроматичні та ахроматичні кольори.

  • До теплим тонам можна віднести такі кольори, як жовтий, червоний, помаранчевий, зелений. Так, теплі відтінки здатні підняти настрій, поліпшувати самопочуття, привнести в життя більше позитиву та індивідуальності. Такі кольори краще всього використовувати в тих кімнатах, де найчастіше бувають люди. Наприклад, кухня або вітальня. Теплі відтінки допомагають людям розкріпачитися, сприяють щирому спілкуванню, активізують розумову діяльність, підвищують комфорт, роблять приміщення більш затишним, але візуально зменшують його. За допомогою теплих кольорів роблять акценти на аксесуарах.
  • Холодні кольори прийнято використовувати у ванних кімнатах, робочих кабінетах, спальнях, так як вони заспокоюють, освіжають, надихають на різні ідеї. До таких тонів можна віднести блакитні, сині, фіолетові, синьо-зелені відтінки. Так, пофарбувавши стіни в холодні відтінки, можна візуально розширити простір, привнести в нього більше кольору, а якщо пофарбувати стелю на тон світліше стін, то можна зробити його більш високим.
  • До хроматичним належать червоний, жовтий, синій, зелений, тобто ті кольори, які присутні в спектрі.
  • Ахроматичні - сірий, білий, чорний відтінки.

Вживання того або іншого кольору в інтер'єрі створює настрій, визначає працездатність та самопочуття людини, впливає на його життєдіяльність. Так, наприклад, блакитний колір заспокоює, червоний-збуджує, жовтий підвищує тонус, а білий полегшує біль.

Стильний інтер'єр можна створити, використовуючи різні кольори і відтінки, основне, на що варто звернути увагу, так це на їх правильне поєднання. Тому перш ніж розпочати фарбування стін, підлоги або стелі необхідно прислухатися до своїх внутрішніх відчуттів, а потім вже вирішити з якими відтінками краще за все його використовувати.

Принципи застосування тканин в домашньому інтер'єрі

В кожному будинку, незалежно від інтер'єру, значна роль відводиться тканин. Вони стали його незамінною деталлю.

Краса кімнати – це, в першу чергу, гармонійність використовуваних матеріалів. На нейтральному тлі стін строката скатертину на столі здатна привернути увагу і виділити центр кімнати. Підкреслити функціональні ділянки можна за допомогою візерунків на тканині і яскравих кольорів. Наприклад, кілька незвичайних подушок і оригінальною кушетки достатньо, щоб у свідомості закарбувалося: «Це відмінне місце для відпочинку! ». А привабливим акцентом стануть завіси та портьєри, спадаючі рівними, красивими складками.

Принципи застосування тканин в домашньому інтер'єрі

Щоб вибрати відповідні гардини, варто звернути увагу на колір стін. Світлі однотонні стіни оптично розширюють приміщення. Посилити цей ефект можна нечисленними, бажано низькими предметами меблів (крісла, диван, журнальний столик) і світлими портьєрами.

Принципи застосування тканин в домашньому інтер'єрі

Якщо потрібно змінити і обмежити габарити кімнати, можна вдатися до обмеження зон завісами. Так, тісний і довгу кімнату зроблять більш симпатичною тканини з оригінальним малюнком, повішені на торцевій стіні. Маленьку кімнату зробити просторій можуть тканини скромною забарвлення: дрібний малюнок буде відмінно поєднуватися з пастельним тоном стін та підлоги. Світлі кімнати будуть виглядати привабливіше, якщо розташувати штори ближче до вікна, поверхню штор нехай буде гладкою і блискучою – вона «збирає» світло. Зменшити ж кімнату допоможуть штори глибокого насиченого кольору. А по-справжньому яскравий колір драпірування відмінно підійде для дитячої, створюючи радісну обстановку.

Принципи застосування тканин в домашньому інтер'єрі

Оригінальність інтер'єру додасть поєднання кількох різних за кольором тканин. Наприклад, відмінно поєднуються дрібна і велика клітина, дрібна цятка і горошок, дрібний і крупний квіточку, різноманітні за розміром орнаменти.

Принципи застосування тканин в домашньому інтер'єрі

Зробити стелі у вітальні вище допоможуть завіси з довгими вертикальними смужками, які можна поєднувати з меблями флористичної забарвлення.

Зроблять кімнату повітряної завіси, штори і покривала гладких, ніжних тонів, а помітні, яскраві, соковиті фарби додадуть приміщенню динаміки і життя.

Ослаблення концентрації кольору тканини знизу вгору створить незвичайне враження. Потрібно всього лише розмістити яскраві кольори знизу, а спокійні і світлі – ближче до стелі. По принципам, визначальним поєднання орнаменту, забарвлення і тональності тканин – необхідно великий візерунок поєднувати з приглушеними тонами, і навпаки.

Дотримуючись цих рекомендацій, можна створити свій неповторний дизайн інтер'єру будь-якої кімнати.





Яндекс.Метрика