Інтер'єр в стилі мінімалізм

Мінімалізм, одержав розвиток у минулому столітті, дуже тісно переплетений з конструктивізмом. Його характеризують гранична простота і чітка функціональність. Дизайн в цьому стилі досить простий і максимально елегантний. Це навіть не конкретний самостійний стиль, а, швидше за все, тенденція або напрямок.

Суть його полягає у звільненні житлового простору від непотрібних речей, створенні інтер'єру з мінімальним набором меблів і декору. Таке вишуканість простоти властивим японській культурі, яка і послужила джерелом стилю.

Основні риси та особливості

• Для всіх приміщень характерно максимальне розширення простору. Мінімалізм не терпить малих площ. Прибирають перегородки, з'єднуються кімнати, максимально збільшуються віконні прорізи. Квартира-студія – улюблене місце цього строго, лаконічного стилю.

• Декоративність не виключається повністю, але вона відступає на другий план – ніяких зайвих деталей.

• Практично всі елементи, що наповнюють приміщення, несуть конкретну функцію.

• Монохромність – один з основних ознак мінімалістського інтер'єру. При цьому перевага віддається натуральним колірних сполучень.

• Геометричні форми, природні текстури визначають стиль. Частіше – прямі лінії, не виключені м'які вигини.

Де доречний мінімалізм

Інтер'єри, облаштовані в цьому стилі, ми зустрічаємо дуже часто. Це, в першу чергу, офіси та центри: громадські, торгові, культурні. Користується популярністю і мінімалістське оформлення житлових квартир, приватних будинків.

Складність створення

Мінімалізм може здатися простим лише дилетантові. Насправді, основний принцип – «менше – значить більше» робить його досить складним для дизайнерів. Строгий мінімалізм, що не терпить суєти і не прощає помилок, вимагає бездоганного стилю, тонкого відчуття міри. Кожна кімната повинна відрізнятися яскравою індивідуальністю, але при цьому весь ансамбль приміщень будинку зобов'язаний бути витриманим в одному стилі.

Ось така, досить непросте завдання, що стоїть перед дизайнерами.

Крім того, простір потрібно грамотно спланувати, наповнити його гранично малою кількістю предметів і спокійним, розсіяним світлом.

Використовують зазвичай не більше двох кольорів, базовим найчастіше буває білий. Він ідеально підкреслює форми і лінії тих предметів, якими наповнений інтер'єр. На його тлі особливо чітко проглядаються ті виразні деталі, за рахунок яких пожвавлюється настільки строгий і лаконічний стиль. Це можуть бути живопис (як сучасна, так і класична), кімнатні рослини, вази, статуетки. Цілком доречна ікебана, адже витоки стилю – в японських традиціях.

Доповнюють палітру відтінки сірого, чорного, коричневого кольорів.

Простору, наповнені повітрям і розсіяним світлом, створюються за рахунок відмови від внутрішніх перегородок. Інтер'єр сповнений світла, яке відбивається від стелі і стін світлих, і створює гармонію свободи та легкості.

Меблі

Натуральне дерево, сталь, скло, алюміній – це ті матеріали, які застосовуються в меблів, використовується для наповнення приміщень.

Дизайнер, створюючи інтер'єр в стилі мінімалізму, має дуже малою кількістю меблів. Тому вона повинна бути багатофункціональною. Дуже доречні конструкції-трансформери. Наприклад, замість звичайного ліжка використовують подіум. Вдало вписуються в цей інтер'єр дивани з широкими підлокітниками, які замінюють собою журнальний або кавовий столик.

Як висловити стиль при обробці приміщень

В оформленні стін найчастіше використовують природні матеріали. Це натуральне дерево, пробка, декоративний цегла. Дуже ефектно доповнює інтер'єр рельєфна штукатурка.

До речі, варто звернути увагу на шпалери під рельєфну штукатурку, вони відмінно вписуються в ідею мінімалізму.

Можна використовувати і шпалери під фарбування. Для початку нехай колір буде білим. Потім, коли набридне і з'явиться бажання додати фарб, змінити тон стін буде нескладно.

Вітальня

Перетворення вітальні найчастіше починають із збільшення вікон. Якщо дозволяє конструкція будинку, віконні отвори роблять на всю висоту стін. Великі стулки з мінімумом плетінь – ще одна можливість візуально збільшити вікна. Маючи можливість зробити одну зі стін повністю скляною, ви ідеально наближаєтеся до атмосфери мінімалізму.

Наступний прийом створення ефекту простору – об'єднання вітальні з кухнею.

При цьому площа неодмінно зонують. Для цього можна застосувати найрізноманітніші методи:

• встановити барну стійку;

• використовувати розсувні перегородки (тканина, скло, жалюзі, ширми);

• застосувати світлове рішення;

• задіяти комбінування обробки стін або підлогових покриттів.

Для покриття підлоги у вітальні найчастіше використовують паркетну дошку.

Стіни – тільки однотонні. Їх фарбують, обробляють корковими панелями, рельєфною штукатуркою.

Найпоширеніший вид вітальні – темна меблі з натурального дерева на тлі дуже світлих стін.

Вбудована меблі, модульні системи, шафи-купе на всю стіну з напівпрозорими скляними або дзеркальними фасадами – це сама підходяща обстановка мінімалістської вітальні.

У якості м'яких меблів використовують диван, крісла або пуфи з однотонною оббивкою.

Віконні прорізи не декорують, досить римських штор або рол-штори.

Пожвавлюють атмосферу, роблять її більш теплою квіти у вазах або горщиках, картини, постери або фотографії, статуетки.

Інтер'єр в стилі мінімалізм

Інтер'єр в стилі мінімалізм

Кухня

Для створення інтер'єру кухні використовуються меблі строгої геометричної форми, вбудована техніка. Фасади меблів – глянцеві. Колір їх у класичному варіанті відтворення мінімалізму – білий, чорний, сірий, бежевий, коричневий. Але все частіше з'являються яскраві фасади.

Для обробки стін і підлоги використовують керамічну плитку, на стелі – глянсові натяжні полотна.

Для декору підійдуть картини, кольоровий посуд, квіти в горщиках.

Інтер'єр в стилі мінімалізм

Інтер'єр в стилі мінімалізм

Кому по душі мінімалізм

Його віддають перевагу ті, кого надихають японська культура і стиль. Він до душі людям стриманим, діловим.

Грамотно спланований простір, простота і лаконічність форм, приглушена кольорова гамма і однотонність – все це притягує до себе, розслаблює, знімає втому, відволікає від проблем. Так що мінімалізм підходить всім.





Яндекс.Метрика