Пиріг і пиріжки з м'ясом - кращі рецепти. Як правильно і смачно приготувати пироги з м'ясом.

Пироги з м'ясом - загальні принципи і способи приготування

Пироги з м'ясом – дуже популярне блюдо. У тому чи іншому вигляді вони зустрічаються майже у всіх кухнях світу. При всій різноманітності форм та інгредієнтів, що використовуються у страві, є деякі схожі правила.

Більшість пирогів з м'ясом закриті. У цьому випадку м'ясо довше зберігає свою соковитість.

Пиріг набуває свій остаточний вигляд на деко або у формі.

Якщо в тісті присутні дріжджі, повністю готовий до відправки в духовку пиріг, треба поставити трохи «підрости» в тепло.

Пиріг, вийнятий вже з духовки, покривають рушником і залишають відпочити.

Пироги з м'ясом - підготовка продуктів

Вибираючи фарш або м'ясо для пирога, зупиніться на телятини або нежирної яловичини. Молоко, якщо воно присутнє в рецепті, краще брати нежирне. Перевагу слід віддати тому, що вироблено з цілісного продукту.

Борошно потрібно вибирати грубого помелу з пшениці твердих сортів.

Для змащування форм та листів завжди застосовуйте рафінована оливкова олія. З точки зору дієтичного харчування, це масло вважається найбільш корисним. У ньому багато важливих для організму жирних кислот і вітаміну Е. Багато інші жири, розкладаючись при 180°C, утворюють канцерогени.

Пироги з м'ясом - підготовка посуду

У всіх рецептах, які розглянуті в цій статті, використовується духова шафа. Пиріг можна випікати прямо на деку, захищеному пекарської папером, або в спеціальних формах.

Форми можна змащувати або теж вистилати папером для випічки. Для першого рецепта краще скористатися рознімної форми.

Пироги з м'ясом - кращі рецепти

Рецепт 1: Пиріг з м'ясом і картоплею

Це рецепт дуже ситного і смачного пирога. Простий у виконанні, в готовому вигляді виглядає дуже апетитно. Для цього пирога підійде будь-нежирне м'ясо, яке є під рукою: свинина, яловичина, телятина, курка і індичка.

Інгредієнти

Тісто: 250 грам майонезу і сметани, 300-350 грам пшеничного борошна, яйця - 3 штуки, 1 ч. ложка соди, сіль.

Начинка: 300 грам м'яса, 400 г картоплі, 1 головка ріпчастої цибулі (можна взяти цибуля порей), сіль і перець.

Для змазування форми використовувати рослинне масло.

Спосіб приготування

Майонез і сметану розмішати. У суміш додати соду і, поступово додаючи борошно, замістити негусте тісто.
Для начинки подрібнити цибулю в дрібну крихту. Дрібними кубиками нарізати сире м'ясо і сиру картоплю. Цибулю, картоплю і м'ясо змішати в одній ємності, посолити і наперчить. Форму змастити маслом. Змочити у воді руки і викласти у форму половину тіста. Зверху покласти начинку (трохи відступивши від країв). Тісто розмістити, рівномірно закриваючи начинку. Розрівняти тісто. Помістити пиріг в духовку. Випікати годину при 180°C.

Рецепт 2: Пиріг з відварною м'ясом

Пиріг готується без дріжджів. У ньому багато м'яса. Він смачний, великий і призначений для веселого застілля. Використовуючи його для скромного домашнього чаювання, постарайтеся уникнути переїдання.

Інгредієнти

Тісто: 200 г вершкового масла, 1 яйце, 200 грам сметани, ½ ч. ложки соди, 3 ст. л. цукру, близько 3-х склянок борошна пшеничного.

Начинка: 1 кг свинини або яловичини, 1 велика цибулина, сіль і перець.
Для змазування пирога: 1 ст. л. сметани і жовток.

Спосіб приготування

М'ясо порізати великими шматками і відварити. Обсмажити дрібно порізану цибулю до золотистого кольору. Тепле м'ясо разом з смаженою цибулею прокрутити через м'ясорубку. Отриманий фарш посолити і наперчить. Щоб фарш був ніжним і соковитим, в нього потрібно додати кілька ложок бульйону, в якому варилося м'ясо.

Готуємо тісто. Розтопити і поставити остуджуватися вершкове масло. Соду покласти в сметану. Білки яєць обробити від жовтків. Спочатку з цукром збити білки, потім, продовжуючи збивати, поступово додати жовтки. Акуратно вмішати в яйчно-цукрову суміш сметану з содою і охолоджене розтоплене вершкове масло. Змішати все до пишноти. Поступово додати борошна стільки, щоб тісто не прилипало до рук. Норма в 3 склянки приблизна, тому треба всипати борошно порціями. Тісто повинно залишатися м'яким. Розділити його на 2 рівні частини. Одну частину розкачати качалкою на спеціальному папері для випічки. Разом з папером перекласти тісто на деко. Розкласти на тесті фарш, відступивши від країв по 1, 5-2 см. Розкачати другий шар тіста і викласти на начинку. Защипати краї пирога. Змішати в чашці яєчний жовток і столову ложку сметани. Намазати сумішшю поверхню пирога. Помістити пиріг в розігріту духовку і пекти 40 хвилин при 180°C. Готовий пиріг є остившім.

Рецепт 3: Дріжджовий пиріг зі свининою

Пиріг з серії «пальчики оближеш»! Звичайно, доведеться повозитися. Втім, з дріжджовим тістом так буває завжди. Є альтернативний варіант: купити готове тісто в супермаркеті. Але все ж краще приготувати, щоб було з чим порівняти потім.

Інгредієнти

Тісто: ½ літра молока, 2 ст. л. цукру, 12 гр. сухих дріжджів, 1 яйце, 100 грам вершкового масла, сіль. Борошна потрібно взяти близько 6 склянок. Норма борошна приблизна. Тісто має бути м'яким і відставати від долонь.

Начинка: 800 грам свинини, 1 велика цибулина, рослинна олія, 200 мл м'ясного бульйону.

Для змащування пирога - 2 жовтки.

Спосіб приготування

М'ясо порізати на великі шматки і варити до повної готовності. Займе цей процес десь півгодини від моменту закипання. У цей час можна підігріти молоко, щоб воно було теплим, але не гарячим. Відлити півсклянки молока, додати в нього 1 ч. ложку цукру і все дріжджі. Суміш перемішати. Хвилин через 10 в склянці з сумішшю повинна утворюватися піна висотою не менше 2-3 см. За цей час треба розтопити і охолодити масло. У великій мисці змішати яйце і дрібку солі. Додати туди все, що залишилося тепле молоко, розтоплене масло, весь цукор і «підійшла» дріжджову суміш. Акуратно перемішати і, додаючи борошно, замісити тісто. Накрити тісто рушником в тій же мисці і поставити «підходити» десь на півгодини.

Сварившееся м'ясо вийняти з бульйону і подрібнити через м'ясорубку. Можна скористатися блендером. Нарізану цибулю підсмажити на соняшниковій олії. Додати на сковороду м'ясо, ще 3 ст. л. олії і бульйон. Все перемішати і тушкувати під кришкою хвилин 7.

Відщипнути від тесту невеликий шматок для прикрас. Тісто поділити на дві нерівні частини. Ту, що трохи більше, розкачати на пекарської папері, попередньо посипавши її борошном. Перенести цей шар тіста разом з папером на деко. Викласти начинку, відступаючи від краю на 2 див. Розкачати менший шар начинку і накрити ним зверху. Защипнути краю пирога. Викласти на пиріг прикраси з тіста (трояндочки і гілочки). Два яєчних жовтки розмішати з парою чайних ложок води і змастити тісто. Пекти пиріг 40-45 хвилин при 180°C.

Рецепт 4: Грецький пиріг з м'ясним фаршем

Цей пиріг для тих, у кого вільного часу просто немає. Забігли в супермаркет, швидко купили всі інгредієнти, будинки прямо за рецептом все приготували. Від початку готування до готового пирога пройде всього годину.

Інгредієнти

Тісто: Заморожене листкове тісто.

Начинка: Півкіло м'ясного фаршу, 300 грам сиру, 250 грам бринзи, 2 яйця, 2 шт. ріпчастої цибулі, пучок кропу, сіль за смаком, зелена цибуля і петрушка при бажанні.

Спосіб приготування

Фарш обсмажити до повної готовності. Подрібнену ріпчасту цибулю теж обсмажити і додати у фарш. Туди ж покласти терті бринзу і сир, нарізану зелень і сирі яйця. Спробувати те, що вийшло. Можливо, що сіль і не знадобиться, але, якщо її замало, досолити за смаком. Листкове тісто розгортаємо і половину його кладемо на деко. Наступний шар – начинка. Верхній шар тесту поміщаємо на начинку і защипуємо краї пирога. Випікаємо В нагрітій духовці хвилин тридцять при 180°C.

Пироги з м'ясом - корисні поради досвідчених кулінарів

Папір для випічки або пекарська папір – дуже зручне і сучасне рішення для того, щоб захистити форму або лист від тіста і оберегти випічку від пригорання.

Вибираючи таку папір, зверніть увагу на наявність силіконового покриття на ній. Краще, якщо воно буде двостороннім. Колір паперу повинен бути коричневим. Якщо взяти два листа хорошою пекарської папери, вони будуть ковзати при взаємному терті.

Якщо начинка виділяє багато вологи, пекарську папір краще не використовувати, так як від гарячої рідини вона розмокає. У цих випадках застосовують фольгу.

Фольга захистить пиріг в тому випадку, якщо він почне пригорати зверху. Просто прикрийте його поверхню фольгою.
Готовність пирога визначається за допомогою сірника або зубочистки. На ній не повинно залишатися слідів від сирого тіста, якщо проткнути нею пиріг.

Щоб поверхня пирога не лопнула, потрібно проткнути її виделкою кілька разів до того, як пиріг буде поміщений в духову шафу.

Кролик в сметані - кращі рецепти. Як правильно і смачно приготувати кролика в сметані.

Кролик в сметані - підготовка продуктів

Всі пам'ятають стало крилатим вислів про те, що кролики - це не тільки цінне хутро, але і два - чотири кілограми смачного дієтичного м'яса. І це чиста правда. М'ясо кролика має високу біологічну та поживну цінність: містить незамінні амінокислоти, залізо, кобальт, фосфор, багато вітамінів. Причому їх кількість перевищує вміст в інших видах м'яса. Кролятину широко використовують у лікувальному харчуванні, вона корисна людям різного віку, особливо дітям, літнім і дотримуються дієти, т. к. це м'ясо малокалорійно, містить на 100г всього 150кКал. Цінно і те, що м'ясо кролика не накопичує в собі пестициди, гербіциди та продукти ядерного розпаду, а значить воно екологічно чисте.

Кролятина визнана дієтичним і делікатесним м'ясом не тільки в російській, але і інших національних кухнях світу. Особливо страви з кролика популярні в країнах Середземномор'я. Його смажать, фарширують, запікають, гасять у вині, вершках, сметані. Кролик, приготовлений в сметані, є найбільш улюбленим і одним з найпоширеніших страв, яку можна коротко охарактеризувати – смачно, швидко, корисно. Кролятину тушкують, просто в сметані, або додають гриби, яблука, горіхи, чорнослив, часник, розмарин, біле вино.

Кролик в сметані – підготовка продуктів

М'ясо молодого кролика практично не вимагає одготовки. А ось кролятина дорослої особини може бути жорсткою і мати специфічний запах. Щоб зробити волокна м'яса більш ніжними і видалити сторонні запахи, його попередньо вимочують кілька годин, зазвичай вистачає трьох-чотирьох. Для маринаду необхідно розвести воду з оцтом в співвідношенні: на 1 л води – 1 маленька ложка оцту (9%) або соку лимона. Необхідно, щоб рідина покрила тушку повністю, тому якщо маринаду не вистачить, потрібно буде зробити нову порцію. Іноді м'ясо замочують у молоці, для більшої ніжності або вини – для пікантності.

Щоб розділити цілого кролика на частини, досвідчені кулінари рекомендують спочатку розрізати тушку навпіл по крайнього поперекового хребця, а потім ці половинки обробити на порційні шматки. Кістки у кролика хоч і тверді, але крихкі, тому потрібно постаратися не роздрібнити їх, а розрубати з одного удару, щоб уникнути дрібних осколків.

Кролик в сметані - кращі рецепти

Рецепт 1: Кролик, тушкований в сметані

Кролик, приготовлений в сметанці, просто не може бути не смачним. Моркву, часник і цибуля, які використовуються як допоміжні продукти при гасінні, об'єднавшись в єдиний букет, обдаровують кроля чарівним ароматом і чудовим смаком.

Інгредієнти: невелика тушка кролика – 2кг, з однієї великої моркви і цибулині, 0, 5л густої жирної сметани, 3 зубчики часнику, перець чорний, сіль, рослинне масло.

Спосіб приготування

Вимочені шматки кролика натерти подрібненим часником, перцем, сіллю і залишити промаринуватися приблизно на годину. Потім розжарити масло і обсмажити кроля до красивої скориночки. Смажити потрібно на сильному вогні.

У цьому ж маслі посмажити півкільця цибулі і крупно натерту моркву. У посуд викласти м'ясо, зверху смажені овочі і залити сметаною. Якщо вона занадто густа, її можна розвести водою. При необхідності сметанний соус додатково посолити.

Як вміст закипить, накрити кришкою і максимально зменшити вогонь. Гасити приблизно хвилин сорок. Якщо кролик молодий, зазвичай цього часу вистачає. Якщо ж м'ясо буде жорстким, протримати на вогні до готовності. Кроль в сметані добре поєднується з відварним рисом, гречкою, але ще краще з картопляним пюре. Прикрасити страву можна гілочками свіжої зелені.

Рецепт 2: Кролик в сметані з грибами

Кролик, обсмажений в часниковому маслі, спочатку гаситься разом з цибулею у власному соку, а потім з грибами і сметаною запікається в духовці. Аромати в цей час витають незвичайні, тому особливо голодних, в гуманних цілях, на час готування з кухні краще видалити.

Інгредієнти: тушка кролика – 3кг, 2 великі цибулини, 0, 5л густої жирної сметани, 0, 7кг свіжих печериць, 4 зубчики часнику, сіль, перець, олію.

Спосіб приготування

Вимочену тушку кролика розрубати на великі шматки. Зубочки часнику розплющити і обсмажити в олії, щоб вони віддали йому аромат. Потім часник витягують і викидають. А в маслі обсмажують кролика, не обов'язково до скоринки, головне, щоб він ввібрав часниковий аромат. Перекласти його в посуд для гасіння. Краще, якщо це буде звичайний чавунний казанок – він відмінно тримає тепло, та й страву в ньому не пригорить.

В маслі, де смажився заєць, обсмажити півкільця цибулі. До золотавості смажити не треба, головне, щоб цибуля розм'як. Перекласти його в казан до кроля, посипати перцем, посолити, і на маленькому вогні тушкувати близько години. Рідина доливати не треба, кролик випустить сік і її буде достатньо.

Гриби крупно порізати, так, щоб на зубах добре відчувався шматочок, і покласти на сковорідку, додавши трохи олії. Смажити їх довго не треба, необхідно дочекатися, щоб вони дали сік. Його можна злити.

У посуд, де буде запікатися блюдо, перенести шматки тушкованого кролика з цибулею (без рідини), укласти зверху гриби, перемішати. З'єднати сметану з бульйоном, в якому тушкувалося м'ясо, додати сіль, перець, можна ще які-небудь приправи на свій розсуд, і залити нею м'ясо з грибами. Накрити кришкою і запікати приблизно годину (180С).

Рецепт 3: Кролик в сметані з чорносливом

Цей смачний кролик більше підходить для святкового столу. Незвичайна підлива огортає його ніжною пеленою. Доданий у страву чорнослив, надає йому пікантності, тонкий аромат і невелику кислинку, пом'якшену вершковим смаком сметани.

Інгредієнти: кролик – 2-2, 5кг, 4 зубчики часнику, чорнослив – 1 жменя (приблизно ½ - 2/3 склянки), 500мл сметани (15-20%), 2 великі цибулини, 1 велика моркву, олію, сіль, спеції (будь-які за смаком – для дичини, французькі трави, розмарин).

Спосіб приготування

Змішати подрібнений часник, дві ложки масла, спеції, сіль і намазати підготовлені шматки м'яса. Залишити маринуватися години на три-чотири. За цей час шматочки потрібно буде кілька разів перемішати.

Чорнослив розрізати на четвертинки і розпарити – тобто залити крутим окропом і залишити набухати і розм'якшуватися.

Обсмажити В казані півкільця цибулі і терту моркву, додати чорнослив і всі разом потримати трохи на вогні. Потім перекласти на час в інший посуд, а в цій олії обсмажити шматки кролика (маринад змивати не треба, прямо з ним і обсмажувати, поки не википить майже вся рідина.

Овочі з чорносливом перекласти назад в казанок до м'яса, перемішати і залити сметаною. В неї попередньо можна додати трохи молока (1/3 склянки), щоб сметана не згорнулася. Досолити, якщо потрібно, поперчити і тушкувати, поки м'ясо не стане м'яким, приблизно годину. Страва готується на повільному вогні при закритій кришці. Іноді необхідно в казанок заглядати перемішувати, піднімаючи овочі з дна, щоб не пригоріли. Морква, особливо, якщо вона була дрібно натерта, за цей час встигає розваритися, і надає соусу потрібну густоту.

Кролик в сметані - корисні поради досвідчених кулінарів

- Кролятина має більшу поживну цінність, якщо тушка має великий обсяг м'язової тканини. Якщо волокна містять незначні жирові прошарки, значить тварину було добре откормлено, і його м'ясо буде більш ніжним.

- При купівлі свіжого охолодженого кролика необхідно знати, що його м'ясо повинно бути обезкровлений, білого, трохи рожевого кольору, з щільною структурою, не мати неприємного запаху. Вважається, що чим молодше кролик, тим тонше у нього кістки. Більш доросла особина має м'ясо темно-рожевого кольору.

- Тушка повинна продаватися з вухом або хвостиком, на лапці залишають шерсть і кігті, щоб за цими ознаками можна було впевнитися, що це саме кролик.





Яндекс.Метрика