М'ясо, запечене в духовці - кращі рецепти. Як правильно і смачно приготувати м'ясо в духовці.

М'ясо, запечене в духовці - загальні принципи і способи приготування

Запечене в духовці м'ясо – неймовірно смачне блюдо. Воно відмінно втамовує голод в щоденному меню, а вже на святковому столі займає чільне місце. Причому запечене м'ясо присутня в кухні різних країн. Як правило, запікають цільні шматки м'яса. Найвідоміші рецепти – це східнослов'янська буженина, англійський ростбіф, канадське rôti de porc, австрійський швайнсбратен.

М'ясо, запечене в духовці - підготовка продуктів

Для запікання шматком краще брати частини свинини, баранини або яловичини без кісток. Краще всього, якщо це буде вирізка, окіст або ж лопаткова частина. Для додання страві аромату і гостроти використовують всілякі приправи і прянощі. Ними м'ясо можна натирати або наповнювати. Як правило, використовують чорний перець, часник, лавровий лист, паприку, цибулю.

М'ясо, запечене в духовці - підготовка посуду

Для запікання м'яса використовують листи, на які продукт кладуть, як правило, обгорнутий фольгою. Саме фольга дозволяє добре просмажити м'ясо, зробити його соковитим і ароматним. Деякі рецепти передбачають використання каструлі – підійде емальована.

М'ясо, запечене в духовці - кращі рецепти

Рецепт 1: Запечене в духовці м'ясо

Опис: це нескладний рецепт приготування м'яса. Причому цим блюдом можна ситно нагодувати сім'ю, а можна вразити гостей за святковим столом.

Інгредієнти:
півкілограма яловичини або свинини,
одна морква,
3 зубчики часнику,
один ріпчасту цибулю,
зелень петрушки і кропу,
сіль і спеції,
для змащування дека рослинне масло і трохи води.

Спосіб приготування:
1. М'ясо яловичини або свинини слід вимити і обсушити.
2. Чищенную моркву потрібно порізати невеликими шматочками.
3. Слід нарізати Тонкими кружечками і часник. А ріпчасту цибулю нарізають півкільцями.
4. Потім в м'ясі необхідно зробити невеликі поглиблення, в які слід покласти часник і моркву. Після цього м'ясо приправляється спеціями і солиться.
5. На розкладену фольгу потрібно викласти півкільця цибулі, зверху покласти гілочки зелені, а потім – шматок м'яса. Декількома шарами фольги обертається м'ясо, а потім воно викладається на деко, змащене рослинним маслом. І в деко потрібно долити трохи води.
6. Духовку розігрівають до 200 градусів і поміщають туди м'ясо на 40 хвилин. Коли цей час мине, потрібно відкрити фольгу, щоб дати м'ясу можливість зарум'янитися. Після цього можна подавати його на стіл.

Рецепт 2: Свинина під брусничним соусом

Опис: свинина, приготована за цим рецептом, має дуже пікантний, солодко-кислуватий смак завдяки бруснично-винного соусу. Таке блюдо може зайняти центральне місце на святковому столі.

Інгредієнти:
2 кіло вирізки свинини.
Для соусу:
півкілограма брусниці,
250 мл сухого червоного вина,
столова ложка суміші перців або приправи для м'яса,
2 столові ложки меду,
0, 5 склянки цукру,
30 грам свіжого кореня імбиру,
сіль, мелена кориця.

Спосіб приготування:

1. Мед і червоне сухе вино необхідно ретельно розміщувати в невеликій мисці, щоб вийшла однорідна маса.
2. Очищений імбир необхідно дрібно натерти на тертці і додати в миску з медом і вином. Туди ж додається кориця і приправа для м'ясних страв (можна замінити сумішшю перців). Соус потрібно посолити. І ще раз перемішати.
3. Духовку треба розігріти до 220°С. Вимите м'ясо обсушити паперовими серветками. Потім його потрібно з усіх боків обмазати получившимся маринадом.
4. М'ясо викладають на решітку і ставлять її на деко. Після того, як м'ясо пробуде в духовці 10 хвилин, жар духовки слід зменшити до 160°С. Листом фольги потрібно накрити свинину і запікати її так 1, 5 години. Хвилин за 30 до готовності м'яса фольгу необхідно зняти – тоді свинина підрум'яниться. Але коли м'ясо буде вийнято з духовки, потрібно знову накрити його фольгою хвилин на 15.
5. За цей час приготувати соус. Сік, що виділився з м'яса на деко, потрібно злити в сотейник і туди ж додати вино. Поставити Сотейник на середній вогонь і витримувати його, поки не залишиться 2/3 обсягу соусу – інше має випаруватися.
6. Ягоди брусниці слід перебрати і вимити. Одну частину ягід необхідно разом з цукром подрібнити в блендері, щоб вийшло пюре. Саме це ягідне пюре необхідно з'єднати з соусом, додати в нього залишилися ягоди брусниці, перемішати і полити цим соусом м'ясо.

Рецепт 3: Телятина, запечена в духовці з цитрусовими

Опис: телятина, приготовлена з цитрусовими, має особливий смак. Прянощі і біле вино надають їй неповторний аромат. А викладене на блюдо, воно стане одним з центральних на будь-якому святковому столі.

Інгредієнти:
800 грам м'якоті телятини,
півсклянки білого сухого вина,
один лимон,
один апельсин,
по одному червоному і жовтому грейпфруту,
3 столові ложки оливкової олії,
30 грам масла вершкового,
1 зубчик часнику,
3 столові ложки борошна,
щіпка червоного гострого перцю,
сіль,
6 листочків шавлії.

Спосіб приготування:
1. З лимона і апельсина потрібно зрізати по кілька кружалець шкірки, які слід дрібно посікти. Ці шматочки цедри необхідно втиснути в м'ясо, попередньо зробивши в ньому невеликі проколи кінчиком ножа.
2. Шматок м'яса слід щільно обв'язати ниткою – це дозволить йому зберегти під час запікання форму. А потім обваляти в борошні. 20 грам вершкового масла і оливкову олію потрібно розігріти в каструлі в духовці. В цю ж каструлю потрібно викласти телятину і злегка підрум'янити її, не забуваючи перевертати м'ясо. Туди ж влити вино, дочекавшись, коли воно випарується приблизно на третину.
3. Листочки шавлії і часник потрібно подрібнити, перемішати з залишилася цедрою лимона і апельсина і з гострим перцем. Цю суміш потрібно додати в каструлю з м'ясом, а потім посолити блюдо. Залишити м'ясо запікати в духовці на годину при температурі 180°С.
4. У цей час потрібно очистити від шкірки і порізати часточками грейпфрути. У вершковому маслі, що залишилося їх потрібно швидко підсмажити. Вимкнувши вогонь, їх потрібно зберегти теплими.
5. Слід вийняти з духовки запечену телятину і видалити нитку. М'ясо слід викласти на блюдо й нарізати скибочками, після чого полити власним соком.
6. Лимон і апельсин потрібно порізати кубиками, подрібнити листя шавлії – все це перемішати. М'ясо посипається сумішшю цитрусових і шавлії. Навколо м'яса на блюді розкладаються обсмажені скибочки грейпфрутів. І все це подається до столу.

М'ясо в духовці - корисні поради досвідчених кулінарів

Для запікання м'яса в духовці краще брати окіст, шийку або навіть лопатку. Бажано, не зрізати з м'яса прошарок жиру – так м'ясо вийде соковитіше. У той же час потрібно розуміти, що смак буде не стільки смаженим, скільки злегка тушкованим.

Для запікання м'ясо краще класти на дзеркальну, блискучу поверхню фольги. У духовці тепло від дзеркальної поверхні буде відображатися всередину, тобто на поверхню запекаемого м'яса. Такий нехитрий прийом не дозволить втратити дорогоцінний тепло.

До речі, м'ясо, запечене шматком в духовці, перед нарізкою необхідно витримати 15 хвилин. За цей час, поки м'ясо буде просто стояти, соки розподіляться по всьому шматку – порційні шматочки вийде соковитіше.

Печінка в сметані - кращі рецепти. Як правильно і смачно приготувати печінка в сметані.

Печінка в сметані - загальні принципи і способи приготування

Печінка – цінний субпродукт, який просто необхідно включати в раціон. Це скарб, який містить у собі багато вітамінів - А, групи В, Е, К, Д, мікроелементів - фосфору, заліза, міді, кальцію, хрому, незамінні амінокислоти, легкозасвоюваний білок та інші корисні речовини. Її рекомендують при недокрів'ї, діабеті, тромбозі, атеросклерозі, серцево-судинних захворюваннях. Куряча печінка містить багато фолієвої кислоти, тому її так необхідно вживати вагітним жінкам.

Печінка хоч і дуже корисна, але далеко не всі її люблять. Але сметана – це такий продукт, який з печінкою творить чудеса. Вона перетворює суховатую і жестковатую печінку з гірчинкою в ніжну субстанцію з приємним солодкуватим смаком. Особливо чарівно в сметані виходить куряча печінка, яка просто сама у роті тане. Для додаткового смаку і аромату, у сметанний соус можуть додавати вино, трави, прянощі.

Печінка в сметані - підготовка продуктів

Всередині печінки знаходиться мішечок жовчного міхура, який заповнений дуже гіркою субстанцією. Тому якщо ви придбали необроблену печінку, в першу чергу потрібно від цього міхура позбутися, щоб він не встиг лопнути і зіпсувати продукт. Причому вирізати його потрібно, прихоплюючи навколо приблизно по 4-5 міліметрів шари м'якоті. Зазвичай, в районі жовчного, вона пофарбована в зеленуватий колір. Далі слід вирізати великі протоки, зчистити плівку і залити печінку холодною водою на одну годину. Іноді, особливо печінка старих тварин, відбивають молотком, щоб зробити її більш рихлою і м'якою. Це стосується субпродуктів свиней і корів. Курячу і индюшиную печінку вимочити і відбивати не потрібно, вона має ніжну структуру.

Печінка в сметані - кращі рецепти

Рецепт 1: Печінка, тушкована в сметані

Дуже простий і легкий рецепт, дозволяє зробити по-домашньому смачне блюдо. Можна використовувати як свинячу або яловичу печінку, так і курячу або индюшиную. Куряча вийде найбільш ніжна.

Інгредієнти: 0,5 кг печінки, 250мл сметани, 3 цибулини, перець чорний, сіль, борошно.

Спосіб приготування

Якщо використовується свиняча або яловича печінка, її потрібно порізати на скибки, злегка відбити. Обваляти печінку в борошні і обсмажити до скоринки. В іншій сковороді обсмажити порізану півкільцями цибулю, перекласти його до печінки, додати сметану, перець, сіль. Якщо сметана дуже густа, її можна трохи розбавити водою. Після закипання зробити маленький вогонь і тушкувати п'ятнадцять-двадцять хвилин. Печінка в сметані відмінно поєднується з картопляним пюре, гречаною кашею, відварним рисом.

Рецепт 2: Печінка в сметані і вини

Відмінне блюдо для вечері. Виходить дуже смачно. Особливо, якщо подати до нього пляшку хорошого вина. Можна брати будь-яку печінку, але для цього рецепта яловича буде поза всякою конкуренцією.

Інгредієнти: 0, 7кг печінки, 3 цибулини, 200 мл червоного сухого вина, 100 мл сметани, 150 г бекону (або грудинки), сіль, перець, олію.

Спосіб приготування

Печінку нарізати на не дуже великі шматки, обсмажити трохи з обох сторін. До готовності доводити не потрібно, тільки до легкої скоринки. Перекласти у вогнетривкий посуд, залити вином і протушкувати близько десяти хвилин. А в маслі, що залишилося в сковороді, обсмажити скибочки бекону і цибулю, порізану кільцями або півкільцями. Викласти смажену цибульку з беконом на шар печінки, полити сметанкою, посипати перцем, сіллю і протушкувати все разом близько п'яти-семи хвилин.

Рецепт 3: Печінка в сметані по-вроцлавски

Знову печінка, знову сметана, знову вино, але...дуже мало, буквально для легкого аромату. Який, змішуючись з ароматом прянощів і трав, приємно кружляє голову, лоскоче ніздрі і розпалює апетит. Оформити страву можна у вигляді квітки: в середині тарілки розмістити печінка в сметанному соусі, а по колу, як пелюстки, викласти обсмажені до рум'яності кружечки картоплі. Зверху присипати зеленою цибулькою.

Інгредієнти: 500 г яловичої печінки, 200 мл сметани, 2 цибулини, 5 картоплин, 50 мл сухого білого вина, зелений лук, сіль, ложка борошна, перець, по дрібці коріандру і чебрецю.

Спосіб приготування

Очищені картоплини нарізати тонкими кружечками, посолити їх і обсмажити до темно-золотистого кольору.

Печінку нарізати кубиками, посипати перцем, сіллю і покласти на сковороду з розпеченим маслом. Через кілька хвилин додати порізану кільцями цибулю. Закрити кришкою і тушкувати десять хвилин.

Сметану розмішати з ложкою борошна, травами, влити вино і, помішуючи, частинами додавати до печінки. Тушкувати хвилин десять-п'ятнадцять. За смаком, якщо потрібно, можна додати ще трохи солі і вина. У самому кінці приготування покласти в сковороду з печінкою половину порції зеленого цибулі, половину залишити для прикраси.

Рецепт 4: Куряча печінка, запечена в сметані

Ніжна куряча печінка під цибулевої шубою до сметано-грибному соусі – це просто шедевр. І надзвичайно смачно. Від виду апетитною золотисто-коричневої скоринки, просто не відвести очей, а рука сама тягнеться за добавкою.

Інгредієнти: 1 кг курячої печінки, 0, 5л сметани, 3 цибулини, сіль, 150-200г грибів, 2 стіл.лож. борошна, перець, 2 стіл.лож. сухарів панірувальних.

Спосіб приготування

Півкільця цибулі обсмажити до рум'яного кольору в олії.

Невеликі шматочки печінки обваляти в борошні. Найзручніше це робити не на тарілці, яку потім ще й мити треба, а в звичайному поліетиленовому пакеті. Насипати в нього борошно, викласти всю печінку (або розділити її на дві частини), замотати пакет, так, щоб усередині виявився повітря і потрясти його, тримаючи за край, щоб не розмотався. Печінка, від трясіння, як в барабані, буде стрибати і кожен шматочок рівномірно покриється тонким шаром борошна.

Масло розжарити і обсмажити печінку. Це займе хвилин шість-сім. За цей час вона покриється хорошою скоринкою, залишаючись всередині сирої. Посипати її перцем і 1 ложкою солі.

Дно посуду для запікання змастити маслом, викласти печінку, на неї – лук. У сковороду, де смажився лук, обсмажити гриби і влити сметану. Поперчити, всипати решту пів ложки солі і прогріти. За бажанням, сметану, замість грибів, можна додати шматочок тертого сиру або томатний соус. Залити сметанним соусом шар цибулі, зверху посипати сухарями і запікати двадцять хвилин (220С).

Печінка в сметані - корисні поради досвідчених кулінарів

-Щоб позбутися від гірчинки, яка властива яловичої та свинячої печінки, її необхідно замочити на кілька годин у молоці, попередньо знявши плівку. Після вимочування вона не тільки позбудеться від гірчинки, але стане набагато ніжніше. Замість вимочування, для позбавлення від гіркоти, печінку можна обшпарити окропом, поки вона не змінить колір.





Яндекс.Метрика