Салати з руколою і креветками - п'ять кращих рецептів. Як правильно і смачно приготувати салати з руколою і креветками.

Салат з руколою і креветками - загальні принципи приготування

Що таке креветки - знають усі, а от чудове рослина рукола стало з'являтися на наших столах відносно недавно. Рукола – салат, володіє приємним пряним смаком і свіжим ароматом. До складу цієї рослини сімейства хрестоцвітних входять вітаміни групи А, В, Е, С і К, а також такі мікроелементи, як цинк, марганець, фосфор, залізо і селен. Продукт містить дуже мало калорій (всього 25 на 100 г), сприяє процесу травлення і надає загальнозміцнюючу дію на організм.

Існує безліч смачних і корисних страв, серед інгредієнтів яких є рукола. Одним з таких є салат з руколою і креветками. Ці два дивовижно смачних і корисних продукту ідеально доповнюють один одного не тільки за смаком, але і за хімічним складом. Блюдо легко засвоюється організмом, позитивно впливає на імунітет і знижує рівень цукру в крові.

Салат з руколою і креветками можна готувати на сніданок, подавати у вигляді гарніру на обід або замінити цим легким стравою вечерю. З назви стає ясно, що базові інгредієнти салату – креветки і рослина рукола. Крім того, в страву можна додавати різні сирі овочі (наприклад перець, помідори-чері, огірки), сир, яйця, свіжу зелень, а також інші морепродукти (кальмари або крабове м'ясо).

Залежно від смакових і кулінарних уподобань, розрізняється і використовувана для салату з руколою і креветками заправка. Краще всього для цих цілей підходить рослинна олія (оливкова, кунжутна, кукурудзяна і т. д.), деякі додають лимонний сік, гірчичний або оливковий соус. Не виключаються також такі варіанти, як знежирений майонез, вершковий, сирний або сметанні соуси. Цікавим рішенням стане приготування такої емульсії для заправки: бальзамічний оцет, оливкова олія, сіль і суміш перців.

Салат з руколою і креветками - підготовка продуктів і посуду

Салат з руколою і креветками можна подавати на широкому неглибокому блюді або в красивій салатниці. Щоб приготувати страву, знадобляться також каструля або сковорода для варіння або смаження креветок, обробна дошка, окрема миска для приготування соусу і ніж для нарізки продуктів.

Всі сирі овочі і зелень необхідно ретельно вимити і нарізати у відповідності з рецептом салату з руколою і креветками. Окрему увагу потрібно приділити креветкам. Їх можна попередньо відварити або обсмажити. Якщо використовується варено-морозиво-продукт, креветки заливають окропом і залишають «доходити» на 2-3 хвилини.

У разі якщо для салату з руколою і креветками беруться сирі морепродукти, необхідно готувати їх строго за визначеним алгоритмом. Варити креветки слід суворо 3 хвилини після повторного закипання (в каструлю додати горошковый перець, сіль і насіння кропу). Якщо креветки готуються на сковороді, то їх потрібно обсмажити з кожного боку по 2 хвилини.

В цілях економії часу і сил краще відразу купувати очищений продукт. Якщо такого немає, креветки доведеться додатково чистити після варіння.

Рецепти салату з руколою і креветками:

Рецепт 1: Салат з руколою і креветками

Цей неймовірно смачний і легкий салатик особливо любимо жіночою половиною населення. Входять до складу страви низькокалорійні компоненти абсолютно не шкодять фігурі і підвищують життєвий тонус. Салат відмінно впорається з роллю легкого вечері.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг очищених креветок;
  • Помідори-черрі – 10 шт.;
  • Пучок рукколи;
  • Сир пармезан – 200 г;
  • 3 зубчики часнику;
  • Оливкова олія – 2 ст. л.;
  • Чорний перець, морська сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

Важливий пункт в процесі приготування цього салату – правильно посмажені креветки. Для цього потрібно розігріти сковороду з оливковою олією і викласти на неї половинки часникових зубчиків, додати чорний перець. Обсмажити часник до золотистого і рум'яного стану, вийняти з сковороди. Далі беруться очищені дрібні креветки і обсмажуються прямо в цьому часниковому маслі. Готувати їх потрібно буквально 3-4 хвилини (обсмажувати по 2 хвилини з кожного боку), після – посолити. Далі креветки потрібно викласти в салатницю з руколою. Туди ж додати нарізані навпіл помідори-чері і тертий сир пармезан. Готовий салат з руколою і креветками полити гострим остившім маслом зі сковороди, збризнути лимонним соком.

Рецепт 2: Салат з руколою і креветками з мандаринами

Надзвичайно смачний салат, який підкорить будь-якого гурмана. Ідеальний варіант для святкового столу.

Необхідні інгредієнти:

  • Солодкі мандарини – 6 штук;
  • Очищені креветки – 200 г;
  • 1 велике яблуко кисло-солодких сортів;
  • Селера – 100 г;
  • Рукола – пучок;
  • Половина лимона;
  • Зелень петрушки;
  • Знежирений майонез – 4 ст. л.;
  • Сіль, оцет.

Спосіб приготування:

Креветки відварити у підсоленій воді з оцтом протягом 3 хвилин після закипання. Мандарини вимити, очистити. Окремо приготувати соус для заправки: змішати майонез і сік двох мандаринів. Інші мандарини розділити на часточки, з часточок зняти плівку. Яблуко вимити, очистити від шкірки, вийняти серцевину і порізати на дольки. Селера дрібно порізати. Зелень петрушки і рукколу вимити й нарізати. У глибоку салатницю викласти часточки мандаринів і яблука, відварені креветки, зелень, селера і перемішати всі компоненти. Перед подачею заправити салат з руколою і креветками приготованим соусом і прикрасити тонко нарізаними кружальцями лимона.

Рецепт 3: Салат з руколою і креветками «Оригінальний»

Блюдо дуже легко готується, проте це абсолютно не позначається на його смакових якостях. Цей корисний і поживний салат можна використовувати в якості закуски до свята або готувати у звичайні будні дні.

Необхідні інгредієнти:

  • Півкіло очищених креветок;
  • 2 тушки кальмара;
  • Рукола – невеликий пучок;
  • Зубчик часнику;
  • Оливковий майонез;
  • 2 курячих яйця.

Спосіб приготування:

Окремо відварити креветки і кальмари. Для цього кожен продукт потрібно варити в підсоленій воді не більше трьох хвилин. Після – дати морепродуктів охолонути, кальмари нарізати соломкою, якщо креветки великі, також нарізати їх на 2-3 частини. Яйця відварити круто, остудити і порізати. Часник дрібно нарізати, змішати з майонезом. Рукколу вимити, порубати. Змішати всі інгредієнти в глибокій мисці або салатниці. Готовий салат з руколою і креветками заправити часниковим соусом.

Рецепт 4: Салат з руколою і креветками і кедровими горіхами

Пікантний, трохи солодкуватий смак салату подарує неймовірні смакові відчуття і гарний настрій. Вся «родзинка» страви полягає в правильно приготовленої заправці.

Необхідні інгредієнти:

  • Півкіло очищених креветок;
  • Пучок рукколи;
  • Сир;
  • Кедрові горішки – 80 г;
  • 8 шт. помідори-черрі;
  • Часник і оливкове масло (4 ст. л.);
  • Мед і зерниста гірчиця – по половині чайної ложки;
  • Бальзамічний оцет – ½ ст. л.;
  • Сіль, чорний перець.

Спосіб приготування:

Часник почистити, розділити на зубчики. Взяти кілька зубчиків і порізати на половинки. На розігрітій з олією сковороді обсмажити часник протягом кількох хвилин. На цьому ж маслі обсмажити креветки до готовності (2-3 хвилини). Приготувати соус для заправки: ретельно перемішати 2 ст. л. оливкової олії, бальзамічний оцет, мед, гірчицю, сіль і перець. Помідори-черрі порізати навпіл, сир натерти на крупній тертці. Рукколу порвати руками в довільній формі. Змішати всі компоненти в глибокій салатниці. Готову страву заправити соусом і посипати обсмаженими кедровими горішками.

Рецепт 5: Салат з руколою і креветками з авокадо

Відмінне рішення в ситуації, коли часу до приходу гостей залишилося небагато, а здивувати їх чимось потрібно. Салат легкий в приготуванні і чудовий на смак.

Необхідні інгредієнти:

  • Очищені креветки – 300 г;
  • 12 шт. помідори-черрі;
  • 1 лимон;
  • Авокадо – 2шт.;
  • Рукола – 200 г;
  • 1 ст. л. бальзамічного оцту, сіль, чорний перець;
  • Оливкова олія - 3 ст. л.

Спосіб приготування:

Креветки варити в підсоленій воді хвилини після повторного закипання. Рукколу помити, порвати руками. Помідори вимити, розрізати на половинки. Авокадо очистити від шкірки, порізати навпіл, видалити кісточку і порізати тонкими скибочками. Приготувати заправку: збийте масло, сіль, оцет і чорний перець. У салатниці змішати всі інгредієнти і заправити приготованим соусом. Готовий салат з руколою і креветками можна прикрасити маслинами або кунжутним насінням.

Салат з руколою і креветками - секрети та корисні поради від кращих кулінарів

Успіх приготування салату з руколою і креветками в чому залежить від техніки обробки креветок. Ні в якому разі не можна варити або смажити їх занадто довго, інакше вони стануть жорсткими і придбають гумовий смак. Потрібно також враховувати, що, купуючи неочищені креветки, приблизно 1/3 їх маси піде на відходи (панцир і т. д.).

Салат з руколою і креветками не бажано зберігати тривалий час, краще з'їдати його відразу. З плином часу страва втрачає свої смакові якості.

Салат «Мітелка» - п'ять кращих рецептів. Як правильно і смачно приготувати салат «Мітелка».

Салат «Мітелка» - загальні принципи приготування

Своєчасне очищення організму від шлаків і токсинів є обов'язковою умовою для здорового організму і міцного імунітету. Можна, звичайно, для цих цілей періодично вживати медикаментозні засоби, однак набагато корисніше їсти свіжу і здорову їжу. Незамінні помічники в даній ситуації – свіжі овочі, зелень і фрукти. Ці продукти рослинного походження багаті клітковиною, яка м'яко і дбайливо очищає організм, а також сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту і загальному омолодженню.

Деякі вважають за краще вживати овочі в чистому вигляді – окремо від інших продуктів. Правда, незабаром, така система харчування може набриднути. Прекрасним альтернативним варіантом є приготування з сирих овочів і зелені страв, сприяють очищенню організму. Одним з таких є салат «Мітелка» (по-іншому називається «Щітка»). Дане блюдо можна також вживати тим, хто сидить на дієті. Правда, дієтологи не рекомендують харчуватися одним салатом тривалий час, досить кілька днів, щоб втратити 3-4 зайвих кг.

В якості основи салату може виступати сира буряк, яка володіє прекрасними очисними властивостями. Крім цього овоча, до складу страви часто включають моркву, капусту, огірки, стебла селери, свіжу зелень і інші продукти. Є і «фруктові варіанти» приготування салату «Мітелка»: з зеленими яблуками, ківі, апельсинами, грейпфрутом, чорносливом, курагою і т. д. Іноді у страву додають подрібнені горіхи або кунжутне насіння. Для підсолоджування салату можна використовувати трохи меду.

Головне правило приготування салату «Щітка» – використовувати овочі та фрукти тільки в сирому вигляді. В якості заправки можна використовувати будь-рослинна олія (кунжутна, оливкова та інше), сік лимона, знежирений йогурт або кефір. Всі компоненти салату «Мітелка» нарізаються у відповідності з рецептурою (часточками, кубиками, соломкою тощо) і перемішуються. Допускається також викладання інгредієнтів на широкому блюді гірками.

Салат «Мітелка» - підготовка продуктів і посуду

Салат «Мітелка» можна готувати в глибокій посуді або викладати інгредієнти на плоске блюдо. Може також знадобитися невелика миска для приготування заправки (наприклад, змішування масла, спецій і лимонного соку). Для нарізання овочів та фруктів слід підготувати гострі ножі і тертку.

Так як овочі, фрукти і зелень не піддаються попередній тепловій обробці, їх необхідно мити особливо ретельно – бажано, в дуже гарячій воді. Такі овочі, як морква і буряк, потрібно почистити і тільки потім нарізати або натирати на тертці. У окремих рецептах деякі продукти потрібно очистити від шкірки, наприклад, огірки або яблука.

Рецепти салату «Мітелка»:

Рецепт 1: Салат «Мітелка»

Класичний спосіб приготування цього корисного і очищаючого салату. Ідеально підходить для включення до дієтичне меню і проведення розвантажувальних днів. Вживання даного салату протягом декількох дозволяє скинути 2-3 зайвих кілограма.

Необхідні інгредієнти:

  • Буряк – 350 г;
  • Зелені яблука – 350 г;
  • 3 моркви середніх розмірів;
  • 1 ст. л. оливкової олії;
  • 2 ст. л. соку лимона.

Спосіб приготування:

Овочі та яблука ретельно вимити. Моркву і буряк почистити і натерти на крупній тертці, яблука також натерти на тертці. Всі компоненти змішати в салатниці. В окремій мисці приготувати соус: змішати оливкову олію, сік лимона і заправити їм салат «Щітка». Готову страву можна прикрасити гілочками петрушки або меліси.

Рецепт 2: Салат «Мітелка» (Щітка) з білокачанної капустою

Ще один з безлічі варіантів приготування салату «Мітелка». Завдяки входять до складу горіхів, страва стає особливо поживним і смачним. Підійдуть будь-які види горіхів, в рецепті використовуються кедрові.

Необхідні інгредієнти:

  • Буряк – 250 г;
  • Білокачанна капуста – 350 г;
  • 2 великих моркви;
  • Сік лимона, свіжа зелень;
  • Кедрові горішки – ½ склянки.

Спосіб приготування:

Всі овочі як слід вимити в проточній воді. Капусту нашаткувати тонкою соломкою. Буряк і моркву почистити і натерти на крупній тертці. Приготувати горіховий соус: розмолоти в блендері кедрові горіхи з соком 1 лимона. Отриманою сумішшю заправити страву. У готовий салат «Мітелка» можна також додати вимитий і дрібно посічену зелень петрушки.

Рецепт 3: Салат «Мітелка» з яблуками і стеблами селери

Дуже смачний варіант салату «Щітка». Блюдо низькокалорійні, поживно і просто рясніє вітамінами і мікроелементами.

Необхідні інгредієнти:

  • Стебла селери – 250 г;
  • Буряк – півкіло;
  • 700 г зелених яблук;
  • Оливкова олія та лимонний сік – по 1 ст. л.

Спосіб приготування:

Всі овочі ретельно вимити. Буряк і селера почистити і натерти на крупній тертці. Таким же чином натерти зелені яблука. Всі інгредієнти перемішати в глибокій посуді, заправити лимонним соком і оливковою олією. При бажанні, оливкова олія можна замінити на інше (кунжутна, кукурудзяна, додати лляної).

Рецепт 4: Салат «Мітелка» з фруктами

Цей солодкий соковитий салат можна спокійно їсти не тільки дорослим, але й дітям. Придатний для вживання у спекотний літній день або в якості десерту.

Необхідні інгредієнти:

  • Грейпфрут – 1 шт.;
  • Зерна граната – 100 г;
  • Чорнослив і курага – по половині склянки;
  • Ківі – 2 шт.;
  • Вівсяні висівки – 1 ст. л.;
  • Знежирений йогурт (можна замінити кефіром).

Спосіб приготування:

Чорнослив і курагу замочити в окропі на кілька хвилин. Після – вийняти і порізати на невеликі шматочки. Грейпфрут і ківі вимити, почистити, порізати маленькими кубиками. Змішати всі інгредієнти з гранатовими зернами. Висівки залити знежиреним йогуртом або кефіром і залишити на кілька хвилин, поки вони не набухнуть. Фруктовий салат «Щітка» заправити отриманою сумішшю. За бажанням можна додати 1 ч. л. меду і посипати страву кунжутним зернами.

Рецепт 5: Салат «Мітелка» з огірками

Даний рецепт салату «Мітелка» підходить для дотримання низкоуглеводной дієти, оскільки не містить буряка і яблук. Страву можна готувати на сніданок, використовувати як гарнір до курячого м'яса або парових котлет, а також вживати на вечерю.

Необхідні інгредієнти:

  • Стебла селери – півкіло;
  • Свіжі огірки – півкіло;
  • Свіжа зелень петрушки, кропу, базиліка;
  • Листя салату;
  • Зубчик часнику;
  • Оливкова олія – 1 ст. л.;
  • Сік лимона – половина склянки.

Спосіб приготування:

Стебла селери помити, почистити, натерти на крупній тертці. Вимиті огірки нарізати тонкою соломкою. Листя салату також вимити, порвати руками в довільній формі. Свіжу зелень дрібно порубати. Зубчик часнику дрібно порізати. Змішати в глибокій салатниці всі інгредієнти, заправити оливковою олією і лимонним соком.

Салат «Мітелка» - секрети та корисні поради від кращих кулінарів

Багато воліють не очищати огірки і яблука від шкірки – таким чином, досягається найкращий очищаючий ефект. Деякі дієтологи радять не чистити буряк, а лише ретельно обробити овоч грубою щіткою. Салат «Щітка» також, практично, не перчать і не солять, однак даний пункт залежить від смакових уподобань кулінара.

Існують деякі обмеження щодо вживання салату. Не рекомендується їсти багато салату тим, хто страждає на гастрит з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунка, захворювання жовчного міхура або підшлункової залози. А фруктові варіанти салату протипоказані людям, страждаючим діабетом.

Якщо в салаті використовується молода білокачанна капуста, її після нарізки потрібно трохи пом'яти руками, щоб вона дала сік. Якщо салат виходить дуже сухим, можна додати чайну ложку кип'яченої води.

Не рекомендується готувати занадто великі порції, так деякі овочі і фрукти (наприклад, яблука, мають властивість швидко темніти і псуватися). Тому краще готувати салат в обсязі, розрахованому на 1-2 вживання. Все ж бажано дати страві настоятися приблизно хвилин 15. У салат для смаку можна додати родзинки, однак у такому випадку страва вийде більш калорійним.





Яндекс.Метрика