Салат «Лісовий» - п'ять кращих рецептів. Як правильно і смачно приготувати салат «Лісовий».

Салат «Лісовий» – загальні принципи приготування

Лісники і дачники знають, що лісова пора починається з серпня і триває до глибокої осені. Саме в цей час можна зібрати урожай безцінних джерел вітамінів, сконцентрованих в журавлині, брусниці, гриби, чорниці і т. д.

Ходити по гриби у багатьох людей стало традицією. Якщо в перші дні, коли кількість зібраних грибів не дуже велика, ні у кого не виникає думок щодо довготривалого зберігання врожаю. Проте через тиждень, коли гриби вже і смажили і варили, а вони все ще не скінчилися постає питання про те, яким чином можна зберегти врожай до зими. Заготівля на зиму – один з найпоширеніших і безпечних методів зберігання грибів. Законсервувавши, можна бути впевненим, що в прохолодні зимові вечори при бажанні можна дістати баночку маринованих грибів і приготувати смачні і корисні салати. Опеньки, печериці, лисички і багато інших сортів будуть надійно зберігатися в підвалі і чекати своєї черги.

Салат «Лісовий» — це поєднання дарів лісової природи — грибів, а також овочів, що знаходяться у нас в повсякденному побуті: картопля, морква, консервований горошок тощо.

Салат «Лісовий» – підготовка продуктів і посуду

Звичайно, ви можете поцікавитися, а чим же відрізняється грибний салат від «Лісового»? Справа в тому, що багато грибні салати передбачають використання маринованих шампіньйонів, а в разі салату «Лісовий» мова йде про тих домашніх заготовках, які люди приготували своїми силами – зібрали в лісі гриби і замаринували самостійно, причому, це не завжди є всім звичні печериці.

Тільки досвідчені грибники знають, які види грибів не завдадуть шкоди організму, а від яких сортів краще відмовитися. Перед приготуванням гриби слід гарненько перебрати і кілька разів промити проточною водою. Деякі рецепти вимагають додати в салат лісових ягід. Їх можна взяти в свіжому вигляді, а можна і в замороженому. Розморожуються ягоди при кімнатній температурі, тому підготуйте продукти заздалегідь. Якщо в салат «Лісовий» включаються і свіжі овочі, то їх також слід гарненько промити, а потім подрібнити. Відварені овочі краще солити ще при варінні. До речі, не завжди, коли мова йде про «Лісовому» салаті, мається на увазі обов'язкове включення в блюдо грибів. Це також можуть бути ягідні салати або страви з різними видами горіхів.

Рецепти салату «Лісовий»:

Рецепт 1: Салат «Лісовий»

Почнемо знайомство з лісовими дарами природи з корисного і незвичайного салату, який зібрав у собі смак лісових грибів та ягід.

Необхідні інгредієнти:

  • 100 г гриби мариновані;
  • 100 г – журавлина;
  • 1 пуч. – зелений лук;
  • 2-3 шт. – картопля;
  • 50 г майонез.

Спосіб приготування:

Нарізаємо гриби. Картоплю попередньо відварюємо, нарізаємо кубиками, а зелену цибулю дрібно шаткуємо. Змішуємо гриби з картоплею і цибулею, додаємо майонез, а зверху прикрашаємо журавлиною і свіжою зеленню.

Як бачите, салат «Лісовий» приготувати досить просто. Зазвичай всі компоненти можна знайти в холодильнику, що робить це блюдо ще й фінансово вигідним.

Рецепт 2: Салат «Лісовий» з лісовими горіхами

Грибам увагу ми приділили, тепер можна ознайомитися з не менш корисним салатом, приготованим з горіхів. Салат досить несподіваний, але дуже цікавий на смак. Спочатку приготуйте цю страву в колі сім'ї, а якщо сподобається, то можете сміливо оформляти салат «Лісової» до святкового столу.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 шт. – картопля;
  • 1 шт. – яйце;
  • 25 г горіхи волоські;
  • 50 г – ізюм;
  • 25 р – горіхи фундук;
  • 3 ст. л. – сметана;
  • 3 шт. листя салату;
  • зелень.

Спосіб приготування:

Відварюємо картоплю «в мундирі», очистити від шкірки і нарізаємо середніми кільцями. До речі, салат «Лісовий» можна відразу почати укладати в салатницю. Першим шаром йдуть зелені листя, а зверху викладаємо нарізану картоплю. Потім викладається відварене яйце, нарізане півкільцями. Поверх яйця викладається родзинки, після –подрібнені фундук з волоськими горіхами. Пару горішок можна залишити для прикраси. Отже, залишилося полити салат зверху сметаною, посипати все зеленню і залишилися горішками.

Рецепт 3: Салат «Лісовий» зі свіжими грибами

Салат сподобається всім, хто любить різні страви і неординарні страви з лісових грибів. Даний вид салату «Лісовий» чудово підійде як гарнір до рибних або м'ясних страв.

Необхідні інгредієнти:
  • 200 г гриби свіжі;
  • 1 шт. – цибуля;
  • 50 мл – біле вино;
  • 25 р – томатна паста;
  • 1 щіпка – материнка.

Спосіб приготування:

Для початку в розпеченому олії підсмажуємо нарізану півкільцями цибулю. Трохи пізніше відправляємо до нього свіжі гриби. Все має добре обсмажитися. Потім в сковороду, додаємо вино, томатну пасту та запашні трави. Тримаємо гриби на слабкому вогні ще хвилин 20. Салату подається в охолодженому вигляді.

Рецепт 4: Салат «Лісовий» з картоплею

Як ви вже встигли помітити, картопля входить у практично кожен рецепт «Лісового» салату. Це робить страву ситним, що може повністю замінити обід або вечерю.

Необхідні інгредієнти:

  • 600 р – гриби солоні;
  • 2 шт. – цибуля;
  • 2 шт. – картопля;
  • 50 мл майонез;
  • 100 г горошок консервований.

Спосіб приготування:

Відварюємо картоплю, подрібнюємо гриби. Цибулю дрібно шинкуется, з горошку зливається рідина і перемішується з іншими компонентами. Залишилося заправити салат «Лісовий» майонезом. До речі, можна приготувати і пісний варіант цього салату. Для цього замініть майонез рослинним маслом.

Рецепт 5: Салат «Лісовий» з помідорами черрі

Поєднання несподіваних інгредієнтів даного салату робить його поживним і практично бездоганним.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 г – лисички;
  • 100 г – зелене листя салату;
  • 150 г – копчене сало;
  • 200 г помідори черрі;
  • 1 шт. – цибуля;
  • 2 ст. л. – оцет;
  • 4 ст. л. – раст. олія;
  • 2 ст. л. – оливкова олія.

Спосіб приготування:

Подрібнюємо цибулю, копчене сало нарізаємо соломкою. З'єднуємо оцет з двома видами масел. Гриби потрібні свіжі, обсмажуємо до готовності на сковороді, потім відправляємо до них сало і цибулю, а ще через пару хвилин – нарізані на дві половинки помідори. Солимо і перчимо. Залишилося викласти приготовані гриби на зелене листя, а зверху все полити раніше приготовленої заправкою.

Салат «Лісовий» - секрети та корисні поради від кращих кулінарів

Якщо ви вже вирішили ознайомитися з дарами природи, то зверніть увагу на запашні трави і спеції, які можуть істотно облагородити смак приготованого салату. Для лісових страв рекомендується материнка. Якщо рецепт салату передбачає обжарку лісових ягід, то краще взяти свіжі гриби, тільки що зібрані на лісовій галявині. Перед смаженням практично всі гриби необхідно трохи відварити, що позбавить їх від накопичених шкідливих речовин. Це не відноситься тільки до лисичкам, в яких, як заявляють фахівці, шкідливі компоненти повністю відсутні.

Салат з тріски - перевірені кулінарні рецепти. Як правильно приготувати салат з тріски.

Салат з тріски - загальні принципи приготування

З тріски можна приготувати масу корисних і смачних страв, одним з таких є салат з тріски. Ця риба є цінним джерел вітамінів і Омега-3 жирних кислот, які запобігають виникнення і розвиток багатьох захворювань, у тому числі серцево-судинних, онкологічних та хвороб головного мозку. В трісці міститься хром, йод, сірка, фтор, кобальт та інші важливі макро - і мікроелементи.

Салати з тріски можна готувати з смаженою, вареною, солоної, копченої, запеченої або приготованої на пару риби. У страві можна зустріти всілякі овочі (редиска, огірки, цибуля, морква, томати, картопля), яблука, яйця, сир, консервовані продукти. Тріска добре поєднується з оливками і маслинами, часником і гірчицею. Заправляти закуску можна будь-яким рослинним маслом, майонезом (краще нежирним лимонним або оливковою), оцтом або сметаною. Цікаві варіанти салату з тріски з додаванням соєвого соусу, імбиру і навіть меду. З спецій, крім стандартних солі і перцю, можна використовувати корицю, різні трави, білий перець, іноді – трохи цукру (якщо яблука і оцет). У деяких ресторанах салати з тріски подають під пікантним томатним соусом.

Найчастіше всі інгредієнти змішуються один з одним і з заправкою, іноді нарізані продукти викладають шарами. Взагалі, салати з тріски традиційно вважаються святковим блюдом, але його також можна готувати і для невеликого сімейного обіду або вечері.

Салат з тріски - підготовка продуктів і посуду

З посуду потрібно невелика каструля (якщо потрібно відварити філе тріски або інші продукти), салатниця або миска, обробна дошка, гострий ніж. Також може знадобитися сковорода, терка і прес для часнику.

Як зазначалося вище, салат з тріски додають рибу, приготовану самими різними способами (варену, смажену, копчену і т. д.). Оброблений продукт, як правило, нарізають кубиками або маленькими шматочками. Бажано, щоб інші інгредієнти за формою відповідали нарізаною трісці. На цьому підготовчі заходи зазвичай закінчують, після чого можна починати готувати салат з тріски.

Рецепти салату з тріски:

Рецепт 1: Салат з тріски

Один з найбільш поширених варіантів приготування салату з тріски. Ця закуска – справжня скарбниця вітамінів і цінних поживних речовин. Салат можна подавати на обіди і до святкового застілля.

Необхідні інгредієнти:

  • Солона тріска – 140 г;
  • 3 стиглих томатів;
  • Півбанки маслин;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • Куряче яйце – 1 шт.;
  • Оливкова олія;
  • Чорний перець.

Спосіб приготування:

Солону тріску ріжемо на дрібні шматочки, складаємо в салатницю. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, додаємо до риби. Оливки потрібно нарізати на 3-4 частини у вигляді кружечків. Помідори нарізати невеликими скибочками. Яйце отварит круто – воно знадобиться для прикраси салату з тріски. До риби і цибулі додаємо оливки і помідори, заправляємо салат оливковою олією, трохи перчимо та ретельно перемішуємо продукти. Яйце нарізати кружечками і прикрасити ними готову страву.

Рецепт 2: Салат з тріски «Застільний»

Назва блюдо говорить сама за себе – закуску зазвичай подають на святковий стіл. Такий салат з тріски можна часто зустріти на весіллях, ювілеях та інших урочистих заходах.

Необхідні інгредієнти:

  • Півкіло тріска гарячого копчення;
  • 4 солоних огірка;
  • 5 картоплин;
  • 4-5 ст. л. зеленого консервованого горошку;
  • Салат – 50-55 г;
  • 3 середніх моркви;
  • Петрушка;
  • Майонез;
  • Сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

Картоплю потрібно відварити в мундирі до готовності, потім остудити, почистити і нарізати маленькими кубиками. Копчену рибу нарізаємо дрібними шматочками. Огірки дрібно ріжемо ножем і злегка віджимаємо. Поки нарізаються ці продукти, можна поставити варитися моркву. Готову моркву почистити, остудити і нарізати досить дрібно. Морква, копчену тріску, картоплю, огірки і горошок викласти в салатник, заправити оливковим майонезом і як слід перемішати. Прикрасити страву гілочками петрушки і зеленим горошком.

Рецепт 3: Салат з тріски і яблук

Дуже красивий, смачний і ситний святковий салат, в який входить тріска, яблука, помідори, огірки і яйця. Гості і домашні будуть у захваті!

Необхідні інгредієнти:

  • Півкіло копченої тріски (гарячого копчення);
  • 2 свіжих огірка;
  • 1 яйце;
  • 1 яблуко;
  • 1 помідор;
  • Петрушка;
  • Чорний мелений перець;
  • Зелена цибуля;
  • Сіль;
  • 3 ст. л. рослинної олії (соняшникової).

Спосіб приготування:

Огірки, помідор, яблуко і зелень ретельно миємо. З огірків знімаємо шкірку і дрібно нарізаємо. Яблуко чистимо, видаляємо серцевину з насінням і ріжемо дрібними кубиками. Копчену тріску також нарізаємо у вигляді маленьких кубиків. Цибулю ріжемо маленькими кільцями. Салат і петрушку дрібно нарізаємо. Змішуємо в салатнику рибу, яблука, огірки і цибулю, заправляємо олією. Прикрашаємо салат нарізаною петрушкою і салатом. Зверху викладаємо кружечки вареного яйця і томату.

Рецепт 4: Салат з тріски «Чоловічі сльози»

«Родзинка» цього пікантного салату – присутність хрону. Саме цей продукт вигідно підкреслює смакові якості риби, додає трохи гостроти і створює апетитний аромат.

Необхідні інгредієнти:

  • Філе тріски – півкіло;
  • 6 свіжих огірків;
  • Хрін – столова ложка;
  • 6 картоплин;
  • Оцет столовий – 1 ч. л.;
  • Майонез – 250 г;
  • Кріп;
  • Зелена цибуля;
  • Сіль.

Спосіб приготування:

Філе тріски нарізаємо невеликими шматочками. Картопля варимо в мундирі до готовності, чистимо, остуджуємо і ріжемо маленькими скибочками. Огірки ретельно миємо й ріжемо маленькими шматочками. Змішуємо рибу, огірки і картоплю, додаємо перець і оцет. Заправляємо салат з тріски майонезом, ретельно перемішуємо всі компоненти. Готову страву можна прикрасити дрібно посіченою зеленню. Сіль додаємо за смаком.

Рецепт 5: Салат з тріски і редиски

Якщо хочеться урізноманітнити щоденне меню, такий салат з тріски і редиски – ідеальне рішення. Закуска легко засвоюється організмом, при цьому відмінно насичує і дарує гарний настрій.

Необхідні інгредієнти:

  • Філе тріски – 350 г;
  • Свіжі огірки – 100 г;
  • Селера – 70 г;
  • Яблука - 110 г;
  • Редис – 140 г;
  • Майонез – 110 г (краще оливкового);
  • Зелений салат;
  • Сіль;
  • Петрушка;
  • Столовий оцет – 2 столові ложки.

Спосіб приготування:

Філе тріски варимо до готовності і нарізаємо невеликими кубиками. У миску з оцтом викладаємо рибу і поставити маринуватися на кілька годин в холодильник. Яблука і овочі ретельно миємо, нарізаємо у вигляді соломки. Викладаємо в миску яблука, огірки, селера і редис, солимо, додаємо майонез і змішуємо. Зверху викладаємо шматочки риби. Прикрасити страву можна посіченою зеленню петрушки.

Салат з тріски - секрети та корисні поради від кращих кулінарів

Деякі кулінари вдаються до таких хитрощів: якщо для приготування салату з тріски залишається зовсім небагато часу, розморожене філе риби солять, перчать, поміщають в мікрохвильову піч і готують протягом 5-7 хвилин. При такому способі теплової обробки рекомендується попередньо обмазати рибу сумішшю з води й олії. Якщо тріску необхідно відварити, то роблять це так: опускають продукт в киплячу, трохи підсолену воду і варять до готовності протягом 20 хвилин.

Багато вважають, що м'ясо тріски дуже жирне, тому намагаються уникати використання поживних компонентів разом з цією рибою. Насправді, саме м'ясо цілком дієтичне, а от печінка тріски – дійсно жирний і високопоживний продукт. Закуски з печінки тріски не рекомендується заправляти майонезом, а ось для салату з тріски як раз підійде така заправка.

Щоб салат з тріски вийшов по-справжньому смачним, необхідно ретельно підійти до вибору риби. Продукт повинен бути обов'язково свіжим і незаветренным. Хороша тріска повинна бути рівної однорідного кольору. Якщо на філе зробити невеликий зріз, вся поверхня покрита рівним, прозорим і блискучим шаром глазурі. Ні в якому разі не слід купувати рибу, на якій виявилися жовті плями. Це свідчить про те, що тріска почала псуватися, страви з такої риби будуть сильно гірчити.





Яндекс.Метрика