Жінки, що палять гублять здоров'я не тільки дітей, але і онуків
Вчені з'ясували що наслідки куріння горазо більш згубні, ніж здавалося раніше. З'ясувалося, що нікотин залишає "мітку" в ДНК курця, що робить майбутні покоління більш сприйнятливими до респіраторних захворювань, зокрема до астмі, говорять дослідники з Лос-Анджелеса. Іншими словами, причиною астми у внука може бути генетичне зміна, викликана чинником навколишнього середовища, в даному випадку, курінням.

Навіть якщо мати астматика ніколи не курила, астмою його могла нагородити бабуся. Дослідники прийшли до висновку, що екологічні фактори, присутні під час вагітності, зокрема паління, впливає не тільки на дитину в утробі матері, але і на всі наступні покоління. Причому ймовірність появи астми у онуків досить висока.

Результати попередніх досліджень, проведених співробітниками Університету Південної Каліфорнії, також виявили зв'язок між бабусиним пристрастю до нікотину і здоров'ям онука, незалежно від того, курила мати дитину, чи ні.

Що викликає тривогу, кажуть дослідники, так це зростання захворюваності астмою. З усіх хронічних захворювань астма ‒ найбільш поширене серед дітей. І в цьому є закономірність, адже в світі близько 250 мільйонів жінок курять щодня. Дванадцять відсотків вагітних жінок в США продовжують палити, а це значить, що кожний рік народжується 400000 які зазнали впливу нікотину немовлят.

Відмова від нікотину з боку жінок, вважають фахівці, значно знизив би поширеність астми серед дітей не тільки цього покоління, але і майбутніх поколінь.
Дієта для годуючих - докладний опис, корисні поради, приклади раціону.

Дієта для годуючих - опис і загальні принципи

Для багатьох вагітність асоціюється з неминучим набором ваги і подальшою боротьбою із зайвими кілограмами. Звичайно, вага в будь-якому випадку збільшується, оскільки збільшується обсяг материнської крові, і в організмі майбутньої мами з'являються нові тканини, ембріональні і плацентарні. Однак, при правильному харчуванні жінки набраної за час вагітності зайвої ваги досить швидко йде. Яким має бути це правильне харчування, щоб радість від появи малюка не затьмарилася для жінки втратою привабливості і погіршенням самопочуття? Звичайно, вагітна не повинна є, що називається, за двох, про це в один голос твердять і дієтологи, і акушери. Однак, і сидіти на дієті в звичному нам розумінні цього слова під час вагітності не можна, і це стосується навіть жінок з вже були до вагітності надмірною вагою. Справа в тому, що при серйозному зниження калорійності харчування вагітної жінки вага малюка при народженні зменшується в середньому на 250 грамів, що може дуже негативно позначитися на його розвитку.

Регулярність, збалансованість по білках, жирах і вуглеводах і помірність - ось три кити, на яких має ґрунтуватися харчування жінки з нормальним перебігом вагітності. Дієтологи вважають, що щоденний раціон сучасної вагітної має по калорійності повинен знаходитися в межах від 2300 до 3000 ккал. Для розвитку дитини і здоров'я жінки в цей період однаково шкідливі як переїдання, так і низькокалорійне харчування (менше 1500 ккал). Що стосується споживання води в першу половину вагітності можна пити до 2 літрів в день і більше (по погоді), у другу його слід зменшити до 1, 5 л, щоб не спровокувати набряки.

В принципі, про спеціальної дієти для вагітних говорити не доводиться. Загальні дієтичні рекомендації спрямовані в даному випадку на відмову від їжі, яка може викликати ожиріння і затримку рідини, і включення в раціон продуктів, активізують травлення і виділення шлаків.

Щоденний раціон вагітної повинен складатися з: білка (від 100 до 120 гр, з яких від 70 до 90 гр. припадає на тваринні білки, що містяться в нежирному м'ясі, рибі, яйцях, сирі, молоці і т. д.); жирів (від 80 до 100 гр, з яких 20 гр. припадає на рослинні жири); вуглеводів (від 300 до 400 гр. в першу половину вагітності і не більше 300 гр. - далі).

Дієта для годуючих - які продукти можна вживати

Список дозволених під час вагітності продуктів складається з овочів і фруктів (особливо сирих), зелені, ягід, нежирного м'яса, печінки, риби, морепродуктів, птиці, яєць, молока, кисляку, кефіру нежирного сиру, негострого твердого сиру, бобових, круп і хліба з борошна грубого помелу, натуральних соків (фруктових та овочевих), горіхів та олії - вершкового та рослинного, наприклад, соняшникової, оливкової, кукурудзяної і т. д.

Дієта для годуючих - які продукти не можна вживати

Під час вагітності слід відмовитися від кондитерських виробів, білого хліба, так як ці продукти більш інших ведуть до порушення обміну речовин і появи зайвої ваги у жінки та новонародженого. Також в цей час краще забути про ковбасних виробах, сосисках, копченостях, м'ясних і рибних консервах, жирному м'ясі, сирах з високою жирністю, соліннях, маринадах, гострих соусах. Під суворою забороною алкоголь, крім хорошого сухого червоного вина, яке іноді можна вживати в мінімальних кількостях (до 50 гр.). Кава, чай (чорний і зелений), цукор і сіль слід обмежити.

Слід також виключити або обмежити продукти, вироблені з використанням штучних добавок (барвників, ароматизаторів та імітаторів смаку), особливо це стосується солодкої газованої води, до якої ми відносимо колу, спрайт і фанту.

Дієта для годуючих - приклади меню

Дієтологи рекомендують вагітним розподіляти їжу по калорійності наступним чином: 30% - сніданок, 40% - обід, 10% - вечерю. Усунути почуття голоду і полегшити прояви токсикозу допоможуть додаткові прийоми їжі у вигляді другого сніданку і полудня, на які також повинно припадати до 10% всього денного раціону.

Майбутня мама повинна вживати в їжу варені, тушковані і запечені страви. Нижче наведено приблизні одноденні меню для жінки, що знаходиться на різних термінах вагітності, які допоможуть зорієнтуватися по кількості і якості їжі, яку вона повинна отримувати в цей відповідальний період.

Перший триместр вагітності

Сніданок складається з 1-2 фруктів, пари тостів з вершковим маслом або тарілки каші, приготовленої на воді і заправлений вершковим маслом.

Другий сніданок складається з 200 г сиру або 2 яєць, фруктів або фруктового салату.

Обід складається з супу на курячому або овочевому бульйоні, порції м'яса з гарніром у вигляді каші, овочевого салату.

Вечеря складається з м'яса, риби або 200 гр. бобових, пари столових ложок гарніру у вигляді каші чи картоплі та фруктів.

Якщо жінку перед сном мучить відчуття голоду, то слід випити склянку кефіру або з'їсти іншого нежирний кисломолочний продукт.

Другий триместр вагітності

Сніданок складається з 200 гр. каші, заправлений вершковим маслом і фруктом. Якщо через вживання фруктів виникає важкість у животі, можна замінити їх свіжовіджатими соками.

Другий сніданок складається з 150 гр. сиру або яйця і фрукти.

Обід складається з порції м'яса або риби, половини порції супу, половини порції гарніру, порції овочевого салату.

Полуденок складається з 200 гр. сиру з сухофруктами, або кефіру з фруктом. З кефіром зрідка можна їсти бісквіт.

Вечеря складається з риби або м'яса (150-300 грн.), пари столових ложок вуглеводного гарніру (каші чи картоплі) та овочевого салату.

Перед сном дозволяється кефір.

Третій триместр вагітності

У третьому триместрі слід максимально можливо обмежити сіль і контролювати вживання води, щоб уникнути набряків. Особливістю харчування в цьому періоді є зменшення порцій їжі при одночасному збільшенні кількості прийомів їжі.

Сніданок складається з тосту (з маслом і джемом або медом) або 100 гр. каші або половини фрукта.

Другий сніданок складається з 100 гр. сиру або йогурту, ягід або фруктів.

Обід складається з порції супу і хліба.

Другий обід складається з м'яса або риби (200-300 гр.), овочевого салату і десерту (іноді).

Полуденок складається з порції горіхів або насіннячок і невеликої кількості сухофруктів.

Перший вечеря складається з фруктів або фруктового пюре; яєчні (омлету) та овочевого салату або будь-якого м'ясного або рибного блюда з овочами; скибочки хліба або порції каші.

Другий вечеря складається з половини порції білкового страви з овочевим салатом або супу-пюре з куркою або рибою, або з кефіру і фруктів.

Перед сном можна випити кефір.

Ці меню слід розглядати лише як основу для складання раціону вагітної жінки. За рекомендацією лікаря, що спостерігає її, в нього можуть вноситися корективи.

Дієта для годуючих - корисні поради

Важливо, щоб майбутня мама харчувалася не тільки збалансовано і регулярно, але і різноманітно, щоб вона не відчувала себе голодною і не відчувала дефіциту поживних речовин. При виникненні почуття голоду в проміжках між прийомами їжі не слід звертатися до цукерок і бутербродів, краще віддати перевагу скибочці нежирного відвареного м'яса або фруктів. Овочі та фрукти в раціоні вагітної жінки повинні бути обов'язково, як головне джерело вітамінів.

Але, навіть якщо майбутня мама вживає достатню кількість фруктів і овочів, лікарі рекомендують всім без винятку вагітним жінкам приймати спеціальні вітамінно-мінеральні комплекси, щоб забезпечити нормальний розвиток дитини.

Якщо необхідно збільшити калорійність харчування при вагітності, то слід робити це, збільшуючи в раціоні кількість фруктів і овочів, м'яса і каш, а кондитерські вироби і в цьому випадку залишаються в списку заборонених продуктів. Але це не означає, що вагітні жінки всі дев'ять місяців повинні відмовляти собі в солодкому. Взявши коричневий цукор, борошно грубого помелу, свіжі фрукти і сир, можна приготувати відмінний домашній десерт, смачний і корисний.





Яндекс.Метрика